For en person der ikke bryder sig om at lave mad og har svært ved at finde de rigtige grøntsager i supermarkedet uden at kigge på skiltene, så har jeg allerede brugt mere tid i vores køkkenhave end jeg nogensinde havde forestillet mig at jeg ville gøre. Her kommer lidt om hvorfor det blev sådan, samt hvilket erfaringer vi har gjort os.
Planlæg inden du går i gang
Fordi den køkkenhave vi havde bestemt os for at lave skulle være så stor, så krævede det en del planlægning. Der skulle tegnes op til bede, der skulle købes diverse kanter til at afgrænse dem og derudover så blev vi nødt til at opsætte et relativt stort hegn for at holde rådyrende ude.
Fasanerne kan desværre stadig flyve ind, men de er heldigvis ofte for dumme til at flyve over hegnet.
Sten til stisystemer
For at mindske ukrudtet så har vi lavet et stisystem af en masse perlesten. Da bedet i alt er 150 kvadratmeter, så var det relativt mange sten der skulle køres ud. Det brugte jeg ret mange dage på og det var en stor del af den tid jeg har brugt på køkkenhaven.
Bede skal bruges til andre ting næste år
Vi glemte desværre at tage højde for, at bede gerne skal indeholde forskellige grøntsager hvert år. Så at lave bedene i forskellige størrelser (et stort til kartofler) var nok ikke vores bedste ide. Om vi prøver at dyrke det samme en gang til i samme bed eller om vi vælger at flytte rundt på det må vi se når foråret kommer. Det bør man i hvert fald tænke over inden man går i gang.
Relativt dyre grøntsager
Med de mange timer det har taget at lave, de mange penge der er brugt og den tid det kræver at plante, luge og vande, så bliver det nogle urimeligt dyre grøntsager. Vi kunne have købt de fineste økologiske grøntsager for langt under halvdelen af prisen.
Der er dog noget sjovt over at kunne gå ud i sin egen have og hente tingene og den del kan ikke gøres op i penge.